Синузит или зъбна болка?

   Болки в зъбите или долночелюстната става? Изтръпване на венците? Схващане на дъвкателните мускули? Не винаги причината е зъб!

   Не рядко в сезона на вирусите и настинките, заболяването се усложнява със засягане на синусите.

   Синуитът, известен още като синузит, е възпаление на лигавицата на околоносните кухини (на латински: sinuitis). Той се развива най-често едновременно със или непосредствено след възпаление лигавицата на самата носна кухина (ринит), но синуитът на максиларните (горночелюстните) синуси може да води началото си от инфекция, проникнала от устната кухина при травматично вадене на зъби, при кисти на челюстите и зъбите, достигнали до горночелюстните синуси, периодонтити на горните зъби и др.

   Различават се остри и хронични синуити, а според характера на възпалителния процес, те биват катарални и гнойни. Гнойните синуити са от особено значение, тъй като те могат да доведат до тежки усложнения.

   Освен, като стоматолог, но и като горд "собственик" на вече засегнати синуси ще разгледам какво точно можете да очаквате, как да се насочите към правилната диагноза и своевременно да посетите стоматолог или УНГ.

    Веднъж засегнати синусните кухини остават податливи за повторни инфекции. Защо е така? Те представляват кухини покрити с лигавица, с подходяща температура и влажност, идеална среда за живот на вече поселилите се патогенни бактерии. Самата структура на кухините не позволява промиване и цялостно изчистване на гнойните секрети. Обикновено се изисква продължително антибиотично лечение, което не винаги дава 100% оздравителен резултат. Най-доброто лечение е профилактиката на синуита и недопускане на неговото развитие.

    Ако обаче вече сте го допуснали, каква е симптоматиката? Обикновено имаме засягане на няколко синусни кухини, което прави симптомите още по изразени:

- Изтичане на гъст секрет от носа, които преминава в гноен.

- Висока температура, не рядко над 38 градуса. При хроничните синуити може да се наблюдава температура в граници от 37.2 - 37.5, която е продължителна и без силно изразени съпътстващи симптоми.

- Главоболие

- Тежест в областта на скулите или челото. Засилва се при навеждане. 

   При засягане на максиларните синуси идват и изразените зъбни симптоми. Натрупаната гнойна колекция в синуса, интоксикира нервните окончания и постепенно води до:

- Болка в горните зъби. Най-често на 4ти, 5ти. 6ти. 7ми зъб. Понякога може да се наблюдава изтръпване на съответните зъби или на всички зъби от съответната засегната страна.

- Болка с ставата на долната челюст

- При по сериозна инфекция може да има болка, наподобяваща тригеминална.

 

   Диагностицирането се извършва съвместно със стоматолог и УНГ. Изисква се панорамна рентгенография, която да разкрие има ли засягане на синусите или не.

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм