Увреждат ли се зъбите след избелване

Много пъти пациентите са ми задавали този въпрос, на който е трудно да се даде еднозначен отговор. Но ето и последните изследвания.

По време на научната конференция Experimental Biology беше обявено, че водородният пероксид, който е основна съставка на домашните продукти за избелване, разрушава втория слой на зъбите.

 

Човешкият зъб се състои от няколко слоя - най-горният е емайлът, вторият се нарича дентин и е съставен от протеини, 95% от които колаген. А третият е пулпата. Водородният пероксид, който познаваме като перхидрол или кислородна вода в зависимост от концентрацията, успешно преминава през емайла и разрушава колагена.

Учените, провели трите различни изследвания, доказали вредното въздействие на водородния пероксид върху дентина, обаче натъртват, че резултатите са съвсем пресни и още не е изследвано дали колагенът не се възстановява на по-късен етап. Докато разберем това със сигурност, смятаме да се придържаме към естествените средства за избелване на зъбите.

За това, ето какво препоръчвам:

- Почистване на зъбен камък и полиране със сода под налягане. Освен, че се подобрява здравето на венците, се премахват и пигментните натрупвания. Това значително подобрява визията и за голям брой от пациентите е достатъчно.

- Обмислете добре! Имате ли поставени обтурации (пломби) на предни зъби? Вземете под внимание, че зъба се избелва, но пломбата, не! Това налага подмяната на обтурациите.

- Ако въпреки всичко сте се решили на процедурата, изберете плавното избелване: по-слаба концентрация на избелващ гел, време между отделните процедури или по-слабо инвазивните процедури със системи за домашно избелване.

- Не закупувайте непроверени избелващи системи. Гелът може да е с неясна концентрация, която може да е увреждаща! Гелът може да е нехомогенизиран и да доведе до неравномерно избелване.

- Винаги се допитвайте до стоматолог, който да даде правилен съвет спрямо състоянието на зъбите Ви.

 

Последно променена вПетък, 27 Декември 2019 19:47

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм