Избор на паста за зъби

      За избор на паста за зъби, всеки пациент има свои собствени критерии. Повечето потребители избират този  тип продукти под влиянието на рекламите.

     Има и такива, които вземат най-евтините продукти, тъй като са сигурни, че цената се влияе изцяло от популярността на марката,  не толкова от разлика в качеството. Някой, напротив, ще изберат най-скъпата, тъй като вярват, че само скъп продукт може да бъде с високо качество. И други, които просто ще се протегнат и ще грабнат, най-близката на рафта в магазина. Мног рядко ще видите човек, който преди да направи покупка, внимателно преглежда съдържанието върху кутията. 

      Преди години избора е бил лесен, но сега влизайки в магазина всеки би се объркал. Заобиколени от десетки видове, в разноцветни тубички, бутилки, дозички и всевъзможни разфасовки. От всякъде блестят зъби и щастливи усмивки. Но как да изберем?

      Най-основно можем да разделим пастите на лечебно-профилактични и такива за ежедневна хигиена.

      Кога имам нужда от лечебна паста за зъби? Когато имаме кървене от венците, възпаления, повишена чувствителност, деминерализация и др. Разбира се, тя няма да изчисти проблема, но ще подпомогне работата на стоматолога, ще повлияе симптоматиката и дискомфорта, който изпитвате. Те съдържат терапевтични съставки като: флуориди, стронциеви соли, ксилитол, хлорхексидин, сорбенти и др. Подобно на всички лекарства, препоръката при употреба на терапевтични пасти е, употребата да не надвишава месец. По този начин елиминираме привикването на организма и микроорганизмите в устата, към активните съставки.

      Пастите за ежедневна хигиена са подходящи за дългосрочна употреба, като при тях фокуса е върху едрината и количеството на абразивните частици, ароматите, разпенващите агенти.

      За избора на ежедневна паста, трябва да разгледаме състава, а не сляпо да се доверим на рекламата, марката, цената или просто “това, което е на промоция”.

      Какво да гледаме за ежедневната паста:

1. Размерът на абразивните частици. Като абразив се използва калциев карбонат или силициев диоксид. Колкото по-чувствителни са зъбите, толкова по-малки трябва да са частиците. За това следим показателя “RDA” върху опаковката. Ако сте с чувствителни зъби, индекса не трябва да надхвърля 25. При здрави зъби, може да достига до 100.

2. Липса на захар. Използва се ксилитол, който блокира равитието на микроорганизми.

3. Разпенване. Колкото по-добре се разпенва дадена паста, толкова по-нисък е шанса за увреждане на емайла от абразивните частици.

4. Хомогенна структура. Ако пастата е изсъхнала, има бучки или се отделя бистра течност, показва, че тя не е приготвена или съхранявана правилно. Може да е с нарушена опаковка или изтичащ срок.

5. Вкус. Той не влияе върху свойствата на продукта. Важно е обаче да знаете, че само ме тока и сквалена са природни ароматизатори. Другите вкусове са резултат от химически получени ароматизанти.

 

      Какво съдържат терапевтичните и профилактични пасти:

1. Флуор и калций - при пастите против кариес.

2. Противовъзпалителни - хлорхексидин, триклозан, билкови екстракти, ензими и др.

3. Избелващи - пероксиди и абразивни частици с различни размери.

4. За деца - в ранна детска възраст се препоръчват пасти без флуор и без абразиви. В последствие спрямо възрастта, количеството на флуор трябва да е минимално и не надхвърлящо 0,025%. RDA индексът на абразивните частици, не трябва да надхвърля 50. Трябва да се търсят продукти с максимално количество на естествените съставки.

 

 

 

      

Последно променена вСряда, 20 Февруари 2019 18:43

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм