Три лесни трика за здрави венци и зъби

Здравословното хранене е първата стъпка, която ще ни помогне да имаме здрави венци и зъби.

     Докато дъвчем храната, ние ма­сажираме вен­ци­те и упражняваме мускулите на челюстите си, затова на трапезата ни трябва да присъстват повече твърди и сурови храни за сметка на храните, предизвикващи киселини, като кафе, шоколад, месо и газирани напитки. През пролетта не е проблем да наблегнем на су­ро­вите са­ла­ти, лис­тните зе­лен­чу­ци и пло­до­вете.

    Калцият и силицият са жизнено важни минерали за възстановяването и повторното изграждане на зъбната структура, а витамините С, D и К - за здравето на венците и зъбите. Недостигът на витамин С води до чувствителни венци, податливи на бактерии, а оттам до парадонтита и загубата на зъби има само една крачка. Храните, които ще ни помогнат да имаме здрави венци и зъби са хрупкави зеленчуци като целина, маруля, зеле, а също и някои семена. Сусамовите семена са богати на калций и са особено полезни за здрави зъби, тъй като помагат за поддържането на костите около венците и зъбите.

    Добрата хигиена на устната кухина е втората задължителна стъпка. Най-добре е да миете зъбите си след всяко хранене, но поне сутрин и особено вечер това си е направо закон! Отделяйте по 2-3 ми­ну­ти като четкате от ос­но­ва­та на зъ­ба надолу или кръгово, така че да не се оголва основата на зъба под вен­ци­те. То­ва е осо­бе­но важно, ако има­те приз­на­ци на па­ро­дон­то­за. Тогава е задължително да почиствате редовно зъбния камък и да ползвате конец за почистване на междузъбното пространство или пък дентални четчици за зъби, които могат да се закупят от всяка аптека.

   След измиването на зъбите е добре да използвате и вода за уста, тъй като жабуренето с нея помага да се почистят и онези места в устата, до които не можем да достигнем. Правилото е при възпаление да се ползват розови води, а за профилактика – сини. Можете да си приготвите и сами антисептична вода за уста като смесите 300 мл вода, 30 мл бял винен оцет, няколко зърна карамфил, 1 пръчка канела и малко лимонов сок, и ги варите 10 минути. След охлаждане на течността я оставете за 2-3 дни в хладилника, прецедете и ползвайте за изплакване на устата два пъти дневно. В случай, че нямате възможност след всяко хранене поне да изплакнете устата си, то тогава можете да изядете една ябълка.

   Профилактика с природни лекове е третата проста стъпка, която ще ни помогне да поддържаме зъбите и венците си в добро здраве. Предлагаме ви 3 от най-лесно изпълнимите рецепти.

   Един от най-разпространените методи за профилактика на устата е жабуренето с отвара от лайка и смрадлика. По половин супена лъжица от смрадлика и лайка се залива с половин литър вряла вода. Към запарката се добавя и 1 чаена лъжичка сода. След охлаждане се жабурим с нея няколко пъти на ден като задържаме максимално дълго течността в устата.

   Зеленият чай е още една натурална защита срещу орални проблеми. Той подпомага елиминирането на бактериите, които причиняват гниене. За да намалите чувствителността на зъбите и да стегнете венците, вечер преди сън изплакнете няколко пъти устата си с отвара от зелен чай.

  За укрепване на венците много помага и клеевата тинктура, която се прави от про­по­лис и чист спирт. Можете да си я направите сами или да си я купите от аптеката. В 200 мл вода сипвате еди­н пъ­лен кап­ко­мер от тинктурата и жабурите ус­та­та с нея 1-2 пъти дневно в про­дъл­же­ние на 3 до 5 ми­нути.

  Възможностите за лечение на болни зъби и венци с билки са необятни, но тук се спряхме основно на профилактиката с антисептични популярни растения, които в съчетание с добрата устна хигиена и здравословното хранене, ще сведат нуждата от посещение при зъболекар до минимум.

Последно променена вНеделя, 17 Февруари 2019 18:41

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм