Защо да почистваме зъбният камък?

Образуването на зъбен камък зависи от индивидуалните качества на секретираната слюнка, от вида на приеманите храни и течности, както и от почистването на зъбите.

 

   Той представлява минерализирана зъбна плака, която пък е резултат от нарушено почистване на зъбите. Самото отлагане зависи и от количеството слюнка, която се отделя, както и минералният и състав. Самият зъбен камък е порест, наподобяващ гъба погледнат под микроскоп. Всяка поричка задържа както първичните попаднали в него микроорганизми, така е удобно скривалище за нови такива, както и пигменти попадащи с храната. Това води до потъмняване на зъбите, което смущава пациентите. Водещо тук е нараняването на меките тъкани на венците, което представлява входна врата за инфекции и подъражането на хронично дразнене и инфектиране на венците.

  Професионалното почистване е задължително или поне силно препоръчително за едно добро здраве на венците на пациента. Прието е, че трябва да се извършва веднъж на 6 месеца. Тук трябва да добавя личният опит показващ силна индивидуалност на пациентите. Има такива, които трупат зъбен камък изключително бързо и почистване е препоръчително на 3 месеца. Други показват забележително състояние, дори на време между почистванията надхвърлящо година!

  Почистването на зъбният камък е сравнително безболезнена процедура! За някои пациенти дори приятна, сравняващи я с масаж на венците. Когато обаче има изразено кървене, това може да е знак за напреднало възпаление и респективно свързано с по-голяма чувствителност при самата процедура. Почистването се извършва със съвременна апаратура от ултразвукови инструменти, които чрез вибрация почистват зъбният камък като го отделят от повърхността на зъба. При процедурите не се нарушава зъбният емайл! Погрешно е схващането на разклащане на зъбите след почистване! Напротив, възстановяват се венците и може да очаквате подобряване на състоянието. Обръща се внимание на всеки един зъб и се почиства както видимият, така и под-венечен камък.

    Почистването приключва с прецизно полиране, което може да се комбинира с полиране със сода под налягане. Непочистеният камък играе ролята на ядро, около което се натрупва нов такъв.

    Трябва да се обърне внимание на повишена чувствителност през първите 24-48 часа към студени храни и напитки.

Последно променена вСъбота, 16 Февруари 2019 15:38
Още в тази категория: Избор на четка за зъби »

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм