Ксилитол. Да изкараме на светло тайните на подсладителя.

    Ксилитол, подсладителят, който набира все по-голяма популярност сред населението в световен мащаб.

Американската Асоциация на Детските Стоматологзи, го промотира като полезен за оралното здраве. Производителите го рекламират на "естествен" подсладител и идеален такъв за хората с диабет.

    Преди обаче, сляпо да се запишем във "фенклуба", нека научим малко повече. Какво е ксилитола? Той спада към групата на полиолите, "сладките алкохоли", към които спадат също и сорбитола, манитол, малтитол и др. Получава се по синтетичен път чрез процес на хидрогениране. В малки количества се среща и в природата, например в карфиол, сливи, царевица, което пък дава възможност на производителите да го класифицират като естествен подсладител.

    Клиничните проучвания доказват, че той не се усвоява на 100% от организма. 50% от него се усвояват в тънките черва, 20% се изхвърлят чрез урината. 30% се натрупват в черният дроб, което създава съмнения за дългосрочното влияние на ксилитола върху организма.

     Как обаче, ксилитола стана толкова известен? С агресивната реклама, популяризираща главно неговите качества, а действително той има такива:

1. Ползи за оралното здраве: продуктите за орална хигиена масово използват този подсладител, в това число вода за уста, пасти за зъби, дъвки, дражета и др. Клиничните проучвания доказват терапевтичен ефект от продукта.

2. Антибактериални свойства: има доказани антибактериални свойства. Например срещу пневмококи, чиито щамове са причинител на пневмонии и менингити. Ксилитола оказва токсично действие върху бактериалната стена на патогенните бактерии.

3. Противоракови свойства: Световната Здравна Организация, класифицира ацеталдехида като основен причинител на рак при хората. Той се образува при алкохолната ферментация и при някои метаболитни процеси.

    При прием на алкохол, бактериите в устната кухина го подлагат на ферментация, при която се отделя значително количество ацеталдехид.  Основният му синтез се дължи на Кандида Албиканс. Кандида бактериите използват алкохола като хранителен източник и отделят значителни количества ацеталдехид. Доказана е свръх колонизация на Кандида при хората заболели от рак.

     Ксилитола значително намаля ферментационните процеси, като в редица случаи дори изцяло блокира синтеза на ацеталдехид! Проучванията са правени, като на участниците са предлагани най-обикновени дъвки съдържащи ксилитол.

4. Терапия на рак на белият дроб: последните клинични проучваният доказват, че ксилитола ограничава нарастването на тумора при някои видове рак на белият дроб. Включително стимулира автофагията, процес на саморазрушаване на увредените клетки.

      Както с всеки друг продукт, той има и своите недостатъци:

1: Метаболитен дисбаланс: както вече споменах, той се натрупва в черният дроб. При прекомерна консумация това може да доведе до метаболитен дисбаланс в дългосрочен план.

2. Гастроинтестинален дискомфорт: при прием на по-голямо количество, част от него попада в дебелото черво. Там бива подложено на ферментация и отделяне на значително количество газове.

3. Взаимодействие с медикаменти: при медикаментите за поддържаща терапия на диабет тип 2, ксилитола оказва влияние и неговото количество трябва да се минимизира.

4. Малабсорбцият: не е препоръчителен прием преди хранене тъй като нарушава метаболизма на мазнините и въглехидратите, които приемаме с храната.

5. Токсичен е за домашните любимци: дори минималните количества са токсични за домашните любимци. Дори една дъвка с ксилитол, може да причини смърт от хипогликемичен шок.

 

      Основният производител на Ксилитол в световен мащаб е Китай. Трябва да имате в предвид, че източника е ГМО царевица. Все още няма еднозначно мнение за влиянието на ГМО продуктите в дългосрочен план.

       Захар или Ксилитол? Избора е ваш, но както с всяко нещо и двете имат и ползи и недостатъци в зависимост от приеманото количество.

 

Последно променена вСъбота, 09 Март 2019 09:39

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм