Лечение с билки при гингивит и пародонтоза

Парадонтозата – кошмарът на мнозина е лечима не само с медикаменти, но и с природни средства.

Проблемът е, че пациентът трябва да е много упорит, тъй като рецептите с билки изискват постоянство, но пък не оказват странични ефекти.

Къпината е отлично средство срещу това заболяване. Една шепа корени от полска къпина, измити и нарязани на ситно, се варят в 1 л вода, докато течността остане 1/2 литър. След като изстине, се прецежда и зъбите са жабурят по 4-5 пъти на ден.

Класика при разклатени зъби е отварата от смрадлика и лайка. Една супена лъжица суха смес се залива с половин литър вряла вода. Добавя се чаена лъжичка сода и се изчаква запарката да се охлади. С нея пациентът се жабури, като задържа по-продължително време течността към венците. Процедурата се прави поне два пъти – сутрин и вечер не по-малко от 5 минути.

Петър Дънов пък препоръчва лечение с вино и изкиснато. Той съветва по-често да се жабурим с виното и да похапваме повече изкиснато сирене.

При напреднала пародонтоза лечението с билки не може да помогне. Ако не е била провеждана терапия, едва ли би имало резултат и от обичайните лечебни процедури като премахване на зъбна плака и зъбен камък, лечение на гнойни огница и почистване на джобове във венците. Бедата е в това, че в този напреднал стадий сериозно са засегнати корените на зъбите, тъканта на венеца и самата кост. Деструктивните процеси и изтъняването на костта правят зъбите подвижни, хигиената в устната кухина се поддържа трудно, променя се захапката. Ако процесът с оголването и разклащането на зъбите в последния стадий на пародонтоза все още не е обхванал целите челюсти, има смисъл да се провежда терапия за овладяване на процеса. Прилагат се методи като вакуум-терапия и шиниране на подвижните зъби, частично протезиране.

Идеална е профилактиката с черен оман, той помага и в началния стадий на заболяването. За целта една супена лъжица от билката черен оман (корени) се залива с една чаена чаша гореща вода и се оставя да ври на тих огън 10 минути. Отварата се прецежда гореща, изчаква се да изстине и с нея се жабурим, докато свърши.

Лучените люспи вършат същата работа. Прави се слага отвара от една шепа люспи в половин литър вода. Към нея се прибавя една чаена лъжичка сух лист от конски босилек и се вари 10 минути. След като изстине, прецеждаме и на интервали жабурим устната кухина.

Не забравяйте! Лечението с билки може да бъде ефективно при начален етап на заболяването или ефективно да допълни назначена терапия! Опитите за самолечение, не рядко водят до влушаване на състоянието, за това се обърнете към вашият стоматолог и ръка за ръка извървете пътя към излекуването.

Още в тази категория: Лош дъх от устата »

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм