Постоянни зъби - пробив и отклонения

    Постоянните зъби на човека са по 16 на всяка челюст-32 на двете.

    За нормално се приема отсъствието на мъдреци, при което броят на зъбите е 28. Постоянните зъби се делят на 4 групи: за всяка челюст по 4 резци, 2 кучешки, 4 предкътника и 4-6 кътника.

    Първият постоянен зъб, който пониква в устата на детето около 6 годишна възраст, е първият кътник-шестия зъб. Той израства зад петия млечен зъб и затова много често родителите го смятат за временен, не обръщат внимание на състоянието му под претекст, че ще се сменя и се стига до сериозни състояния. Всички детски зъби трябва да бъдат лекувани навреме, независимо дали са временни или постоянни.

    Нелекуването на млечните зъби и тяхното заболяване може да доведе до сериозни увреждания на намиращия се под тях постоянен зъб. Това се определя от особености на временните зъби, които предопределят и доста по-различното протичане на кариеса в сравнение с постоянните зъби. Така например поради по-слабата им минерализация, по-тънките слоеве емайл и дентин кариесът при временните зъби протича много бързо и има сравнително широко разпространение. В периода, в който предстои смяна на временния зъб с постоянен, поради резорбирането на корените на млечния зъб, зъбната пулпа се намира в състояние на замиране на основните й функции. Ето защо нейните регенеративни способности са намалени и зъбът реагира неадекватно на патологични дразнения. Това означава, че при значителни разрушения на зъбната коронка, детето не изпитва или изпитва слаба болка, която бързо отшумява. Това крие значителни рискове за подлежащия зародиш на бъдещия постоянен зъб.

   Почти успоредно с пробива на шестите зъби започва смяната на временните с постоянни централни резци. Следват страничните резци (на мястото на млечните странични резци), първите предкътници ( на мястото на първите млечни кътници), кучешки зъби ( на мястото на временните кучешки), втори предкътници ( на мястото на вторите временни кътници) и накрая зад шестиците пробиват вторите кътници на около 11 годишна възраст.

   Залагането на зародишите на постоянните зъби започва по време на бременността на бъдещата майка. Изграждането на структурите както на постоянните, така и на временните зъби продължава до 2-3 години след техния пробив.Това означава, че при поникването им детските зъбки (и времемнни и постоянни) не са със завършено развитие и структурите им не са достигнали крайната си здравина. Поради това в периода след пробива детските зъби са много уязвими и при неспазване на нужните профилактични мерки – хигиена, хранене, флуорна профилактика и др. те бързо се разрушават!

   За преждевременен пробив се приема, когато той изпреварва нормите с повече от 1 година. Тези зъби искат специални грижи и внимание. За закъснял пробив говорим, при забавяне надвишаващо 2 години.

   Вариации в  пробива могат да се наблюдават по редица причини. Обща слабост на детето. Прекарани тежки инфекции през първите месеци след раждане, патологична бременност или тежко раждане. Не на последно място генетични фактори. Ако при някой от родителите пробива е закъснял, твърде вероятно е да го очаквате и при детето.

   В случай на притеснения и въпроси, не се колебайте да ги зададете, към мен или лекуващият Ви стоматолог.

2 коментара

 • Зорница
  Зорница Сряда, 30 Декември 2020 00:01 Връзка на коментара Докладвайте

  Здравейте,

  Предните млечни резци на моят син, който е на 7г и 7месеца паднаха преди повече от половин година, но на повърхността на венеца няма и следа от постоянните.
  Заради лоши навици(смукане на палци и спане с отворена уста) горната челюст е избутана, а на рентгенова снимка се виждаше колко нагоре са зародишите на постоянните резци.
  Все пак- може и трябва ли нещо да се направи за да се подпомогне излизането на липсващите предни зъбки?
  Благодаря Ви!
  Светли празници

 • Зорница Димитрова
  Зорница Димитрова Вторник, 11 Февруари 2020 19:36 Връзка на коментара Докладвайте

  Здравейте,синът ми е на 3.5години и днес след детска градина забелязах ме че му е паднал първия предкътник,това нормално ли е,синът ми има правилно развитие, навреме му излязоха зъбчетата, единствено не приказва свободно,но от месец ходим на логопед,утре ще го заведа на зъболекар,но не виждам ясна причина за падането на зъб ,които трябва да смени на 10-11год.Мием редовно зъбите,навежда ме мисълта че допреди две седмици имаше надути венци и афти,устата му миришеше лошо и точно на този зъб венеца беше подут и го болеше,беше неспокоен и плачеше по цяла нощ,ако е имал инфекция или нещо подобно това може ли да е причината,за падането.Детето не е агресивно, спокойно е и не е беладжия, днес се е хранил и е спял спокойно,не е падал или да се е удрял.

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм