Подпомагане на детето при пробив на зъбите

   Пробивът на зъбите е физиологичен процес и не предизвиква заболяване, повишаване на температурата или диария.

Въпреки това много родители са свидетели, че по време на пробива на зъбите на децата им те стават нервни и раздразнителни, често плачат, загубват апетита си, а не рядко имат повишена температура и диария. Това е така, защото по време на пробива зъбът си проправя път през костта и меките тъкани, като пред него се извършва разграждане, за да се освободи място за движението му, а зад него – ново изграждане на кост и тъкани, за да се запълни пространството от придвижването му.

   Този процес изисква повишена енергия, факт, който намалява резистентността на организма и предразполага към развитие на съпътстващи инфекции. Това е причината за съпътстващите заболявания. Загубата на апетит и раздразнителността се дължат на дразнението на периферните нервни окончания по време на пробива. Това се изразява в лек сърбeж, който при някои деца може да бъде доста силен и неприятен. Това е и причината, поради която децата поставят в устата си всички предмети, които им попадат и разтъркват венците си. Тъй като не могат да преценят силата, с която да го направят, те често ги разраняват и отварят входна врата за внасяне на инфекция. Ето защо в тези случаи трябва да се помогне на детето, като се доставят подходящи играчки, с които могат да се разтъркват венците без да съществува опасност от разраняване и инфектиране.

   Такава роля могат да играят меките гумени играчки, които лесно се измиват, а най-добре специалните приспособления, произведени от мека пластмаса или гума, снабдени със заоблени пъпчици, които могат да се намерят в аптеките. Те са подходящи, тъй като детето може да ги хване само, като залъгалка и да разтърка венците си безопасно. Те обаче трябва старателно да се измиват, тъй като могат да попаднат навсякъде в стаята и отново да станат причина за инфекция. С добре измита ръка майката може да масажира внимателно с пръст мястото на венеца, който е подут и където се очаква пробива. Ако обаче по венеца на детето се открие зачервяване или дори посиняване и подуване, детето трябва веднага да се заведе при лекар по дентална медицина. При всички случаи по-доброто решение е да се използват специалните гумени играчки за тази цел, тъй като детето може да използва много неподходящи предмети и да се нарани.

   Може да се използва и намазване с препрати, предназначени специално за тази цел, които също могат да се намерят в аптеките. Те имат леко анестизиращ ефект и успокояват неприятния сърбеж. Консултирайте се с вашият стоматолог за правилен избор на продукт и начина на приложение и действие.

   В този период детето трябва да приема повече течности, тъй като увеличеното слюноотделяне, резултат от дразненето на периферните нервни окончания, довежда до лесно обезводняване. Липсата на навик за преглъщане в тази възраст довежда до свободно изливaне на слюнката извън устата, което мокри дрехите не детето и може да стане причина за допълнително охлаждане. Ето защо дрешките трябва да се сменят често или да се ползват лигавници с изолираща основа.

Последно променена вНеделя, 17 Февруари 2019 11:38

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм